Algemeen

Waar moet je op letten bij het kopen van motorlaarzen?

Als je op een motor wilt rijden, moet je aan een aantal verplichtingen voldoen. Je hebt natuurlijk een geldig rijbewijs nodig, maar je moet ook een helm en beschermende kleding dragen. Een essentieel onderdeel van je outfit zijn de motorlaarzen. Motorlaarzen zijn in verschillende soorten, maten en kleuren te koop en het ene model is het andere niet. Daarom vertellen we in onze blog waar je op moet letten als je een paar wilt kopen.

Let op de CE-certificering

Het primaire doel van motorlaarzen is dat ze je voeten, enkels en benen beschermen. En dat kunnen ze alleen als ze van het juiste materiaal, zoals polycarbonaat en polyester, zijn gemaakt, maar ook voldoen aan de Europese norm. Let dus goed op de CE-certificering, zodat je ook zeker weet dat ze zijn getest en goedgekeurd en dat ze je dus de bescherming bieden die je nodig hebt. Stevige motor laarzen beschermen je niet alleen tegen impact bij vallen en uitglijden, maar ook tegen de verhitte onderdelen van de motor. Het staat buiten kijf dat je lelijke brand- snij- en schaafwonden met een goed paar laarzen kunt voorkomen.

Motorlaarzen mogen niet te strak of te los zitten

Motorlaarzen mogen niet te strak of te los zitten. Enerzijds, omdat je optimaal rijcomfort wilt, maar ze moeten ook goed aansluiten  op je voeten en enkels, zonder te knellen. Let op de breedte, lengte en hoogte van de laarzen en kies een maat die geschikt is voor jouw voetvorm. Het is belangrijk om de laarzen te passen voordat je ze koopt of ze online te bestellen bij een webshop waar je ze ook mag retourneren mocht je toch niet de goede maat of pasvorm hebben gekocht.

Controleer ook het sluitingssysteem van de laarzen. Sluitingen die veel gebruikt worden zijn ritsen, klittenband of gespen. Zorg ervoor dat het sluitingssysteem stevig en gemakkelijk te gebruiken is, zodat de laarzen goed vast blijven zitten tijdens het rijden.

Let op het materiaal waarvan ze zijn gemaakt

Motorlaarzen zijn meestal gemaakt van leer of synthetische materialen, zoals nylon of polyester. Leren laarzen zijn duurzaam en slijtvast, terwijl synthetische materialen lichter en flexibeler zijn. Kies een materiaal dat past bij je behoeften en voorkeuren. De stijl die je jezelf wilt aanmeten kan ook een rol spelen in de keuzes die je uiteindelijk maakt.

Let ook vooral op de zool van de motorlaarzen, want die moeten stevig en duurzaam zijn. Het liefste ook met antislip, zodat je ook een betere grip op de voetsteunen hebt en een goede controle hebt over accelereren, remmen en schakelen.

De keuze voor het materiaal is ook afhankelijk van welke type rijder je bent. Kies de juiste laarzen als je bijvoorbeeld tussen de ritten door ook veel wilt wandelen zonder dat je de laarzen hoeft uit te trekken.

Koop motorlaarzen die weerbestendig zijn

Denk goed na in welk klimaat je het vaakst gaat motorrijden en kies dan de juiste motorlaarzen die daarvoor geschikt zijn. Kies voor hogere en waterdichte modellen die je voeten droog houden als je door de regen rijdt en kies weer voor ventilerende laarzen als je in de zomer en in de hitte rijdt. Zorg ervoor dat de motorlaarzen comfortabel zijn om langere ritten te kunnen maken. Let dan vooral op demping, voering en ventilatie om ervoor te zorgen dat de laarzen comfortabel aanvoelen en je voeten voldoende ondersteunen.

Dit vind je misschien ook leuk...