Wonen

Tips voor het inrichten van een relatief kleine woonkamer

Als je een nieuwe inrichting moet gaan maken in een huis zijn er heel veel verschillende dingen waar je uit kan kiezen. Er zit vaak veel verschil in de stijl van meubels en accessoires. Zo past er bij iedere woonkamer iets moois, ook als deze wat kleiner is. Er zijn wel verschillende dingen die je kunt doen als je een relatief kleine woonkamer hebt.

Zorg voor optische ruimte

Als je graag wilt dat je ‘kleine’ woonkamer er zo groot mogelijk uitziet, kun je dat doen door optisch ruimte te maken. Zet dus niet te veel massieve meubels in je huis. En probeer ook een goede indeling te maken. Schuif niet alles tegen een muur aan maar durf juist wat in het midden te zetten.

Een eettafel kopen bijvoorbeeld kan best moeilijk zijn. Je wilt liever niet iets wat heel groot en massief is, maar je wilt wel iets waar je met meerdere mensen aan kunt zitten. Dan kan een ronde of ovale tafel de perfecte oplossing zijn. Deze zet je niet tegen de muur wat er al voor zorgt dat het er ruimer uitziet.

Zet niet te veel losse spullen in je woonkamer

Als je een wat kleinere woonkamer hebt denken mensen al snel dat ze moeten kijken naar kleine meubels. Het is zeker zo dat de allergrootste bank niet zal passen, maar probeer ook niet te veel kleine spullen neer te zetten. Dit zorgt er juist voor dat het vaak veel kleiner oogt dan dat het daadwerkelijk is. 

Als je heel graag een hoekbank wilt kan dit ook gewoon in een kleinere woonkamer. Vaak is het zo dat een hoekbank al veel ruimte in neemt en ervoor zorgt dat het lijkt of de halve woonkamer al in gebruik is. Kijk daarom of je een hoekbank kan vinden van wat lichtere materialen, denk bijvoorbeeld aan een bank op pootjes. Dit zorgt er vaak voor dat de bank al minder massief oogt.

Maak gebruik van lichte kleuren

De kleuren en materialen die je in je huis gebruikt hebben ook erg veel effect op hoe je woonkamer er uiteindelijk precies uit komt te zien. Als je woonkamer wat kleiner is, is het aan te raden gebruik te maken van lichte kleuren. Dat hoeft niet te betekenen dat alles wit moet, maar lichte tinten zorgen er vaak voor dat je huis toch veel groter oogt. Ook ramen en spiegels doen dit. Daarom is het ook fijn om daarvan wat in je woonkamer te hebben. 

Gebruik alle ruimte die je hebt nuttig

In een wat kleinere woonkamer heb je vaak niet heel veel ruimte om spullen te bewaren. Daarom is het handig om de ruimte die je hebt op een goede manier te benutten. Probeer bijvoorbeeld je kast tot het plafond te maken. Op die manier lijkt je woonkamer vaak ook wat hoger wat er ook weer voor zorgt dat het groter lijkt. Plaats een grote mooie kast in je woonkamer en probeer hier alles in op te bergen. Dit zorgt ervoor dat je zo min mogelijk ruimte kwijt bent om zo veel mogelijk spullen op te bergen.

Dit vind je misschien ook leuk...