Watersportverzekering
Verzekeringen

Wat moet je weten over de watersportverzekering?

Ontzettend veel mensen houden van de watersport. Het hoeft dan ook in het geheel niet te verbazen dat veel mensen op een zeker ogenblik de keuze maken om een boot aan te schaffen. Dat kan ook gelden voor jou. Als je deze keuze maakt is het vooral van belang om er aandachtig voor te zijn dat een dergelijke boot kopen ook bepaalde verplichtingen of in ieder geval verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het afsluiten van een passende verzekering. Wil jij graag ook potentiële schade aan je boot laten verzekeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat de keuze voor een watersportverzekering afsluiten zeer interessant kan zijn.

Wat is de watersportverzekering eigenlijk precies?

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat je nog nooit eerder hebt gehoord over de watersportverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die je afsluit wanneer je bijvoorbeeld de schade aan je boot wenst in te laten dekken. Voor een dergelijke verzekering geldt dat ze vergelijkbaar met bijvoorbeeld de autoverzekering op tal van verschillende manieren kan worden afgesloten. Wat dit betreft kan je in de praktijk dan ook denken aan de WA-verzekering, maar ook aan de WA+ beperkt of de WA+ volledige cascoverzekeringen. Voor welke van deze opties je gaat kiezen zal eigenlijk vooral worden bepaald aan de hand van twee verschillende factoren. Het gaat hierbij concreet om:

  1. Het budget dat je wenst te besteden aan je verzekering;
  2. De dekkingen waar je bij je watersportverzekering op wil kunnen rekenen;

Voor deze verzekering geldt in de praktijk in ieder geval dat ze kan worden afgesloten voor de meest uiteenlopende boten. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om een speedboot of een zeilboot aan te schaffen? Dan kan je deze boten perfect verzekeren met behulp van deze verzekering.

Is ze verplicht om af te sluiten?

Vaak wordt door mensen de vraag gesteld of ze wettelijk verplicht zijn om een watersportverzekering af te sluiten. Hier in Nederland is het zo dat er daar op moment van schrijven geen wettelijke verplichting voor bestaat. Je moet er echter rekening mee houden dat Nederland hierop eigenlijk een beetje een uitzondering vormt. Voor steeds meer andere landen geldt namelijk dat er wel degelijk sprake in is van een verplichting voor het verzekeren van een boot. Dit geldt onder meer voor Europese landen die tijdens de zomer vaak worden bezocht. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan Italië en Spanje, maar ook aan bijvoorbeeld Griekenland en Kroatië.

Waarom je deze verzekering toch maar beter afsluit

De watersportverzekering is hier in ons land dus geen verzekering die je wettelijk verplicht dient af te sluiten. Dit gezegd hebbende betekent dit uiteraard niet dat je er geen aandacht aan moet besteden, integendeel. Er zijn dan ook wel degelijk een groot aantal niet onbelangrijke redenen aan te halen waarom het de moeite meer dan waard kan zijn om dit type verzekering af te sluiten. Dit dus niet in het minst wanneer je van plan bent om met je boot naar het buitenland te trekken. Dan kan houder zijn van een passende watersportverzekering immers zomaar wel degelijk wettelijk verplicht zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...