Zakelijk

Je vaststellingsovereenkomst laten controleren: zo doe je dat

Je vertrekt binnenkort bij je huidige werkgever en je wilt je vaststellingsovereenkomst laten controleren. Dit VSO is een voorstel voor alle afspraken die gemaakt worden rondom jouw ontslag. Aangezien het hier over een flink aantal verschillende en belangrijke eigenschappen gaat, is het belangrijk dit document goed te laten controleren. In dit artikel lees je wat dat verder inhoudt en wat je hier zelf voor kunt doen.

Vaststellingsovereenkomst laten controleren: hoelang duurt dat?

Als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen, is de kans groot dat je je huidige baan zo snel mogelijk achter je wilt laten. Ook je baas zal misschien wat druk achter het tekenen van het document zetten. Maar let op: laat jezelf niet verleiden tot het snel tekenen van de vaststellingsovereenkomst! De eerste versie is vaak slechts een voorstel dat erg voordelig is voor je baas en dus niet voor jou. Je vaststellingsovereenkomst laten controleren kan je daarom flink wat voordelen opleveren.

Over het algemeen moet een werkgever je een redelijke term geven om het document te laten controleren. Dit ligt vaak rond ongeveer 5 dagen, maar ook 14 dagen bedenktijd komt voor. Je hebt dus in elk geval genoeg de tijd het document zelf eens kritisch door te nemen en op eventuele eerder gemaakte afspraken te controleren. Je kunt in die tijd ook contact opnemen met je juridisch adviseur of online een (gratis) controle laten uitvoeren.

Waarop moet ik de vaststellingsovereenkomst laten controleren?

Er zijn heel wat belangrijke onderdelen binnen een vaststellingsovereenkomst. Natuurlijk moet je eerst controleren of de basiszaken zoals jouw naam, de werkgever en de einddatum van je contract in orde zijn. Daarnaast zijn er ook nog andere zaken die je goed moet (laten) controleren. Denk hierbij aan de ontslagregeling, hoe lang je nog doorwerkt, wat er gebeurt met een auto of telefoon van de zaak en ga zo maar door. Ook enorm belangrijk: de afspraken die ervoor zorgen dat jij recht hebt op een WW-uitkering.

Kan ik ook onderhandelen of een tegenvoorstel doen?

Ja, dat kan zeker en is ook altijd slim om te doen! De eerste versie van een vaststellingsovereenkomst is namelijk vaak alleen een voorstel vanuit de werkgever gezien en daarom in het voordeel van de werkgever. Waarom zou je werkgever je een hoge ontslagregeling aanbieden, als jij misschien ook akkoord gaat met een lager bedrag? Jij als werknemer kunt dus nog flink wat voordeel uit het document halen door zelf te onderhandelen of het document (online) door specialisten te laten controleren.

Dit vind je misschien ook leuk...