Ardennen
Algemeen

De Ardennen, het strijdtoneel van WOII

Zo lieflijk als de Ardennen er op vandaag bijliggen, zo gruwelijk ging het er soms tijdens de Tweede Wereldoorlog aan toe. Veel mensen onderschatten nog steeds hoe hard het er tijdens deze periode aan toe is gegaan. Het gebied bleek na D-Day zelfs een cruciaal breekpunt te zijn in de doortocht van de Geallieerden richting Duitsland. Toen de geallieerden de Ardennen hadden veroverd werd er door Hitler een tegenaanval ingezet.

Het kwam hierdoor uiteindelijk in de winter van 1944 tot een hevige confrontatie waarvan de sporen in de regio ook op vandaag nog steeds tastbaar aanwezig zijn. Een bezoekje brengen aan de Ardennen staat dan ook altijd voor een stukje in het teken van deze duistere periode in de geschiedenis van onze planeet.

Wil jij graag meer te weten komen over de cruciale veldslag die hier heeft plaatsgevonden en welke impact de Tweede Wereldoorlog op de Ardennen heeft gehad? Wij hebben een aantal niet te missen locaties op dit vlak voor jou verzameld!

Bastogne, WOII tastbaar aanwezig

Er zijn maar weinig steden in België terug te vinden waar de nasmaak van WOII nog zo tastbaar aanwezig is. De herinnering aan deze donkere bladzijde uit de geschiedenis wordt levendig gehouden door verschillende oorlogsmonumenten.

Een bezienswaardigheid welke je bovendien absoluut niet over het hoofd mag zien is het plaatselijke oorlogsmuseum. Je krijgt hier een bijzonder gedetailleerd verslag van de gevechten die plaats hebben gevonden in de Ardennen. Bovendien kan je hier verschillende stukken memorablia terugvinden.

Het gaat hierbij niet alleen om uniformen en geweren, maar ook om munitie. In 2011 werd het oorlogsmuseum grondig gerenoveerd waarna ze in 2012 opnieuw haar deuren opende.

Slag om de Ardennen routes

Wanneer je een bezoekje brengt aan één van de verschillende toeristische diensten die in de Ardennen zijn terug te vinden is het mogelijk om kaartjes op te vragen die niet zomaar één, maar wel meerdere routes aangeven met betrekking tot de ‘Slag om de Ardennen’.

Deze routes staan stuk voor stuk in het teken van de veldslagen die hier zijn uitgevochten en voeren je mee langs verschillende interessante bezienswaardigheden en aantrekkelijke steden. Een populaire route is bijvoorbeeld deze die begint bij Bastogne om via La Roche-en-Ardenne, Marcourt-Marcouray, Beffe, Dochamps, Samree, Baraque de Fraiture, Bovigny en Wibrin te eindigen in Houffalize. Het is een prachtige route die je kennis laat maken met de Ardennen in al haar facetten. Een absolute aanrader dus.

La Roche-en-Ardenne, ook leuk met kinderen

De oorlog is niet alleen fascinerend voor volwassenen, ook kinderen raken er nog steeds danig van onder de indruk. Heb je er voor gekozen om een vakantie naar de Ardennen te boeken samen met je kinderen? In dat geval mag La Roche-en-Ardenne zeker en vast niet op je verlanglijstje ontbreken.

Het lokale oorlogsmuseum is de enige die eveneens beschikt over een Brits gedeelte. Bezoekers treffen er een belangrijke verzameling aan bestaande uit wapens, persoonlijke voorwerpen evenals uitrustingen. Wil je, je even onttrekken aan al het oorlogsgeweld? Dan is een bezoekje brengen aan de kasteel ruïnes met spook Berthe zeker en vast de moeite waard.

Dit vind je misschien ook leuk...