Gezondheid

Wat gebeurt er als je je laat cremeren?

Je kunt van tevoren bepalen wat er met je lichaam gebeurt als je komt te overlijden. Kies je ervoor om je te laten cremeren of laat jij je begraven? Het is een persoonlijke keuze die vaak afhankelijk is van onder meer religieuze en emotionele overwegingen. Maar wat gebeurt er nu precies als je besluit om je te laten cremeren? Wij leggen je uit hoe dit proces verloopt.

Hoe werkt een crematie?

Allereerst wordt het lichaam voorbereid voor de crematie. Kleding en persoonlijke bezittingen worden verwijderd. Hierna kan het lichaam in de crematieoven geplaatst worden. Deze ovens kunnen extreem hoge temperaturen bereiken, soms tot wel 1150 ℃. De oven wordt op de juiste temperatuur ingesteld, zodat het lichaam aan de hitte wordt blootgesteld.

Na het verbrandingsproces worden de as en botten uit de oven gehaald. Hierna worden eventuele metalen delen verwijderd. Hierbij kun je onder meer denken aan chirurgische pinnen. De botfragmenten worden klein gemaakt met behulp van een machine die de cremulator genoemd wordt. Hierna wordt de as in een urn geplaatst, die de nabestaanden kunnen uitkiezen.

Wat er met de urn met as gebeurt, is afhankelijk van de nabestaanden en de wensen van de overledene zelf. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het as uit te strooien, maar er zijn ook mensen die de urn met as in huis bewaren of op een begraafplaats begraven. Een uitvaartspecialist denkt graag met je mee.

Hoe verloopt een crematie voor de nabestaanden?

Hoe het proces precies verloopt is afhankelijk van de uitvaartverzorger. Je neemt in principe altijd eerst afscheid van de overledene. Hierna wordt deze naar de crematieruimte gebracht. Eventueel is het mogelijk om ook het crematieproces bij te wonen. Bij Voorneveld-uitvaartzorg kan men je helpen om het afscheid goed te regelen. De uitvaartverzorgers kunnen bijvoorbeeld met je meedenken als je moet beslissen wat je met het as wilt doen.

Het is wettelijk verplicht om binnen één maand te bepalen wat er met de as gebeurt. Er zijn wat dit betreft veel mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld veel prachtige plekken waar het toegestaan is om as uit te strooien. Maar ook kun je als nabestaanden besluiten om de as in een urn in huis te bewaren. Het is eventueel zelfs mogelijk om de as te verwerken in een sieraad of tatoeage. Vind je het lastig om te beslissen? Dan kun je de mogelijkheden doornemen met de uitvaartverzorger. Je kunt er ook voor kiezen om nog een tijdje na te denken.

 

Dit vind je misschien ook leuk...