zeilen
Sport

Gebruik deze tips om beter te worden in zeilen

Veel mensen dromen ervan om met een boot op vakantie te gaan. Het geeft jou immers veel vrijheid en je leert andere gebieden kennen dan wanneer je door de landen naar jouw vakantiebestemming rijdt. Echter is niet iedereen even goed in zeilen. Er zijn echter wel verschillende mogelijkheden om hier beter in te worden. Onderstaande tips zorgen ervoor dat jij jouw vaarskills verder kunt ontwikkelen. 

Tip 1: Neem vaarlessen

De beste manier om beter te worden in zeilen is door lessen te nemen bij een watersportvereniging. Je krijgt hier namelijk veel uitleg over de theorie en alle termen. Ook de verkeersregels die erbij horen worden besproken tijdens deze lessen. Je hoort hierbij ook direct of je een vaarbewijs nodig hebt om het water op te mogen. In het buitenland dien je te allen tijde over een vaarbewijs te beschikken. Ook hier krijg je dus meer over te weten tijdens de lessen. 

Tip 2: Ga voor een boot en water voor beginners

Je kunt bij een boot huren voor het zeilen ook opletten welke boten er beschikbaar zijn. Er zijn namelijk verschillende boten voor beginners te vinden, waardoor je het zeilen beter onder de knie krijgt. De boten zijn vaak stabieler dan andere modellen, waardoor je jezelf kunt richten op andere zaken die ertoe doen. Door dan een goede plek te kiezen om te oefenen hoef je niet bang te zijn dat je een keer een fout maakt tijdens het sturen of een andere handeling. 

Tip 3: zeil met een ervaren zeiler 

Hoewel je veel zelf wilt doen, is het aan te raden om met een ervaren zeiler te varen. Deze kan jou namelijk goed begeleiden, waardoor je ook weer verschillende tips krijgt om gebruik van te maken. Daarbij kun je veel handelingen observeren en kopiëren. Zo heb je binnen een korte tijd alle kneepjes van het zeilen onder de knie en kun je er zelf op uit gaan met jouw zeilboot. 

Tip 4: De weersverwachtingen bekijken 

De weersverwachtingen zijn voor een beginnend zeiler nog belangrijker dan voor een ervaren zeiler. Als je net pas begint met varen, kan het best wat uitdagingen met zich meebrengen. Onderweg wil je daarom ook niet voor verrassingen staan. Bij onweer of harde wind kun je in het begin beter thuisblijven. Pas als jij denkt dat je er klaar voor bent, kun je de verschillende weersomstandigheden trotseren en zorg je dat je ook hier beter in wordt.

Dit vind je misschien ook leuk...