Isolatie
Wonen

Dit moet je weten over isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie en mensen hebben natuurlijk ook verschillende wensen. Wat voor iedereen geldt, is dat een goed geïsoleerd huis een prettig huis is. Isolatie draagt namelijk bij aan een comfortabele en energiezuinige woning. Door je huis goed te isoleren, verminder je warmteverlies in de winter en houdt je de woning koel in de zomer.

Daarnaast bespaar je met isolatie dus ook een hoop geld, want warmte en kou gaan niet meer verloren. Zo verhoog je dus het wooncomfort. In dit artikel leggen we uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je woning goed geïsoleerd is en uit welke soorten isolatie en materialen je kunt kiezen. 

Kies de ruimtes die goede isolatie kunnen gebruiken

Voordat we overgaan op de keuze in isolatiemateriaal, moeten we eerst eens goed bekijken welke ruimtes isolatie nodig hebben. Veel mensen kiezen voor goede isolatie in de woonkamer en in de slaapkamer. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat we iedere dag de meeste tijd in de woonkamer doorbrengen en elke avond in de slaapkamer slapen. Deze ruimtes staan bovenaan het lijstje met wensen wat betreft warmteverlies. Je wilt in deze ruimtes altijd een aangename temperatuur, zonder tocht en/of juist hitte die blijft hangen.

Vaak kiezen mensen in deze ruimtes voor spouwmuur isolatie. De spouwmuur is de holle ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Door deze ruimte op te vullen met isolatiemateriaal, gaat er veel minder warmte verloren. Een vloer is ook een populair onderdeel van het huis om te isoleren, omdat de vloer bepalend is in de temperatuur van een huis. Daarnaast kiezen mensen voor geluidsisolerend materiaal in een vloer, om geluidsoverlast tegen te gaan. Een zolder en een kelder hebben weer andere isolatie nodig dan een gang of een keuken. Denk dus voordat je aan de slag gaat eens goed over de verschillende isolatie mogelijkheden.

Verschillende materialen en toepassingen

Vochtige ruimtes hebben vochtbestendig isolatiemateriaal nodig en onder oppervlakten waar veel druk op wordt uitgeoefend, moet isolatiemateriaal met een hoge druksterkte worden aangebracht. Isolatiematerialen verschillen op het gebied van isolatiewaarde, druksterkte, vochtbestendigheid, gewicht en prijs. Al deze factoren maken dat er voor elke ruimte wel een passend isolatiemateriaal beschikbaar is. Voor een woonkamer en slaapkamer is het goed om aan isolatie toebehoren te denken.

Zo heeft een spouwmuur dat bijvoorbeeld nodig. De bouwmarkt of online bouwmarkt heeft vaak een breed assortiment in isolatie toebehoren. Als je isolatie snel en makkelijk wilt verwerken, kies dan voor lichtgewicht isolatiemateriaal. Met een klein budget kun je het beste kiezen voor isolatiemateriaal met een lagere isolatiewaarde. Na het bepalen van de te isoleren ruimtes, kun je dus op zoek naar de bijpassende isolatiematerialen. Zo heb jij binnen de kortste keren een heerlijk geïsoleerd huis.

Dit vind je misschien ook leuk...